برای حفظ امنیت اطلاعات خود مجهز به تازهترین روشها شویم!
کسبوکارها چگونه میتوانند از قربانی شدن در مقابل حملات سایبری جلوگیری کنند؟ در این یادداشت کوشیدهایم کلیاتی از روشهای حفاظت از امنیت اطلاعات را فهرست کنیم.
حفظ امنیت داده یا حفظ امنیت اطلاعات یعنی چه؟
امنیت دادهها به فرآیند محافظت از دادهها در برابر دسترسی غیرمجاز در طول چرخه عمر آنها گفته میشود. امنیت دادهها شامل رمزگذاری دادهها و شیوههای مدیریت کلیدی است که از دادهها در برنامهها و سیستمعاملهای مختلف محافظت میکند.
فایروال، راهحلی همچنان موثر در حفظ امنیت اطلاعات
یکی از اولین خطوط دفاعی در مقابل حملات سایبری، فایروال است. توصیه متخصصان این است که تمام SMB ها یک فایروال را برای ایجاد یک مانع بین دادهها و مجرمان سایبری و حفظ امنیت دادهها راه بی اندازند. علاوه بر فایروال استاندارد خارجی، بسیاری از شرکتها برای ارائه امنیت دادهها به شکل گستردهتری شروع به نصب فایروالهای داخلی کردهاند. همچنین مهم است که کارکنان شاغل در خانه هم برای حفظ امنیت دادهها فایروال را در شبکه خانگی خود نصب کنند.
اصول حفظ امنیت دادهها را به همه کارمندان آموزش دهید
همه کارمندانی که امکان دسترسی به شبکه دادهها رادارند، باید با بهترین روشها و خطمشیهای امنیت دادهها در کسبوکار شما آموزش ببینند.
ازآنجاکه سیاستهای امنیت دادهها با پیشرفتهتر شدن مجرمان سایبری در حال تحول هستند، بهروزرسانی منظم در پروتکلهای امنیتی ضروری است. کارمندان را ملزم کنید تا سندی را امضا کنند که در آن به آنها گفتهشده که باید از سیاستهای شرکت درزمینهٔ امنیت دادهها آگاه باشند و توجیه شوند که در صورت پیروی نکردن از سیاستهای امنیتی، بازخواست خواهند شد.
به طور مرتب از همه دادهها نسخه پشتیبان بسازید
همیشه باید برای حفظ امنیت دادهها و جلوگیری از حملات سایبری اقدامات پیشگیرانه را در نظر گرفت، اما گاهی باوجود رعایت کردن نکات مربوط به امنیت دادهها، حملات سایبری منجر به آسیب میشوند. از اسناد مختلف، بانکهای اطلاعاتی، پروندههای مالی، منابع انسانی و دریافتی – پرداختی، نسخه پشتیبان تهیه کنید. حتماً از تمام دادههای ذخیرهشده در فضای ابری هم نسخه پشتیبان تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که در صورت بروز آتشسوزی یا سیل، نسخههای پشتیبان در یک محل امن ذخیره میشوند. برای اطمینان از اینکه در صورت نیاز به آخرین نسخه پشتیبان آن را تهیه خواهید کرد، به شکل مستمر نسخه پشتیبان خود را بررسی کنید تا از عملکرد صحیح آن یقین داشته باشید.
مدیریت هویت و دسترسی (IAM) برای امنیت دادهها
اجرای مؤثر IAM با محدود کردن قابلدسترس بودن منابع برای افراد مناسب در زمان مناسب و به دلایل مناسب، ریسک امنیتی را کم میکند. مؤلفههای اصلی یک سیستم IAM قوی شامل رمز عبور سختگیرانه، احراز هویت چندعاملی، اعطای کمترین امتیازات و مدیریت مجوزها است.
بررسی نقاط آسیبپذیر در کسبوکار
بیتردید اجرای اسکن مستمر آسیبپذیری بهطور منظم برای بررسی و حفظ وضعیت مناسب و امنیت دادهها لازم است، اما مسئلهای که بسیاری از سازمانها از آن مطلع نیستند این است که یک اسکن آسیبپذیری مؤثر چیزی بیشتر از نصب یک نرمافزار اسکن آسیبپذیری و اجرای آن است. برای اینکه اسکن آسیبپذیری در خدمت اهداف کسبوکار باشد، اسکن باید بهطور مؤثر اطلاعات موردنیاز برای بهبود امنیت دادهها را جمعآوری و توزیع کند.
مدیریت پچ برای ارتقای امنیت دادهها
ازآنجاکه بیشتر حملات سایبری به آسیبپذیریای شناختهشده حمله میکنند، اگر بهطور منظم پچ های زیرساخت خود را تهیه و اعمال کنید، از بسیاری از حملات امنیتی جلوگیری میشود. برای محیطهای بزرگتر فناوری اطلاعات، بهترین راهحل در این زمینه استفاده از سیستم مدیریت پچ (Patch Management) است. این امر به شما امکان میدهد که در صورت کشف یک حمله روز صفر (یک حمله یا تهدید رایانهای که از یک آسیبپذیری در یک نرمافزار کاربردی که تا پیش از آن ناشناخته بوده است، بهرهجویی میکند)، بهسرعت و بهراحتی پچهای اضطراری را اجرا کنید.
اهمیت نقاط پایانی در امنیت دادهها
بیشتر تیمهای IT برای حفظ امنیت دادهها، ذاتاً روی راهحلهای امنیتی شبکه تمرکز میکنند و از تمرکز روی نقاط پایانی غافل میشوند. همینطور که سیاستهای دورکاری و استفاده از دستگاههای شخصی بهطور فزایندهای رواج پیدا میکند، حفظ امنیت دادهها در نقاط پایانی اهمیت بیشتری پیدا میکند. راهحلهای سنتی مانند برنامههای ضدویروس را میتوان با استفاده از سیستم نظارت بر یکپارچگی پروندهها FIM تکمیل کرد؛ پس یکپارچگی سیستمعامل و فایلهای نرمافزار با یک استاندارد تعیینشده، تائید میشود.
نظارت امنیتی دائمی
همانند اسکن آسیبپذیری، بسیاری از سازمانها بدون اینکه اطمینان حاصل کنند که راهحلی که اتخاذ میکنند، دادههای صحیح را جمعآوری و تحلیل میکند، یکراه حل مانیتورینگ امنیت شبکه را انتخاب میکنند. برای انتخاب یکراه حل مانیتورینگ امنیت شبکه باید به مواردی از قبیل قابلیتهای حسابرسی در سطح سیستم، ابزارهای نظارت بر ترافیک شبکه و قابلیتهای ورود به سیستم در میان دیگر عوامل، توجه داشت.
پاسخ رخداد و امنیت دادهها
توسعه مستمر باهدف پیشگیری و پاسخگویی به یک رخداد، برای محدود کردن خسارت و کاهش زمان جبران در هنگام وقوع حملات سایبری بسیار مهم است. هنگام وقوع حملات امنیتی، زمان اهمیت بالایی دارد بنابراین اجرای آزمایشهایی با استفاده از حملات شبیهسازیشده میتواند به اصلاح برنامه پاسخدهی به رخداد به شما کمک کند و تعیین کند که چقدر زمان و نیروی انسانی برای رسیدگی به سناریوهای مختلف لازم خواهد بود.
کدنویسی ایمن به منظور حفظ امنیت دادهها
برنامههای وب آسیبپذیر، مسیر حمله شماره یک در فضای ابری هستند. استفاده از بهترین روشهای برنامهنویسی ایمن، از قبیل اعتبار سنجی ورود، رمزگذاری خروجی و رمزنگاری در چرخه توسعه نرمافزار یک روش مؤثر برای کاهش خطر حمله به یک برنامه وب است.
استفاده از تجربیات قبلی
پس از پاسخ به یک حمله امنیتی مهم است که قدمی به عقب بردارید و درسهای خود را از این رویداد مرور کنید. کدام فرایندها درست پیش رفت؟ کدام فرایندها اشتباه پیش رفت؟ مدیریت پس از رخداد و اصلاح برنامه پاسخگویی به رخداد بر این اساس، به تیم شما کمک میکند تا برای آسیبپذیری یا نقض بعدی آمادهتر باشد و در حفظ امنیت دادهها موفقتر عمل کند.
واکنش سریع برای حفظ امنیت دادهها
حتی اگر مدیریت آسیبپذیری در یک سازمان نهادینهشده باشد، هکرها همچنان در جستجوی راههای جدید و خلاقانه برای نقض امنیت دادهها هستند. بهترین راه برای حل این مسئله قابلیت واکنش سریع نسبت به حملات سایبری است.
حفظ امنیت دادهها
اطمینان پیدا کنید که یک تیم مدیریت رخداد و همچنین فرایندی برای مدیریت عمده رخدادهای امنیتی وجود دارد. این امر مستلزم این است که تیم حفاظت از امنیت دادهها با اتوماسیونها و گردشکارهای مختلف با توجه به نوع رخداد امنیتی، تجهیز شده باشد تا با استفاده از اتوماسیون فرایندها قادر به ارائه واکنش مناسب و سریع برای حفظ امنیت دادهها باشد. استفاده از یک نرمافزار مانیتورینگ شبکه در این زمینه میتواند کمک بزرگی برای حفظ امنیت دادهها باشد.
فناوری لازم برای امنیت دادهها
نقش افراد در حفظ امنیت دادهها بسیار مهم است؛ اما افراد برای مقابله با خطرات حملات سایبری هنوز به استفاده از تکنولوژی روز نیازمندند. باوجود احتمال هزاران آسیب در هر مقطع زمانی، حفظ امنیت دادهها چیزی نیست که سازمانهای فناورانه بتوانند بدون استفاده از فناوری در آن موفق شوند. در این زمینه چند نوع ابزار وجود دارد:
ابزارهای مدیریت گذرواژه
ابزارهای استقرار خودکار
سیستمهای مدیریت ابری
سیستمهای اسکن آسیبپذیری پایگاههای داده
مدیریت رخدادهای امنیتی
برای ارائه یک واکنش سریع و مناسب، تیمهای امنیتی باید بتوانند رخدادها را از دو منظر مدیریت کنند: پاسخگویی و تحقیقات. شکی نیست که پاسخگویی به رخداد امنیت دادهها در زمان وقوع اهمیت بالایی دارد، اما تیم امنیت همچنین به سوابق تحقیقات و دادهها در مورد نوع برخورد با رخدادهای مختلف نیاز دارد؛ بنابراین مستندسازی رخدادها و فرایندها، بهمنزله ایجاد حافظهای برای سازمان در هنگام نیاز به ارجاع خواهد بود.
منبع : https://www.danapardaz.net/blog/data-security-best-practices